Еманюел Макрон Володимир Зеленски
Еманюел Макрон Володимир Зеленски / БТА
След днешната среща в Париж между френския президент Еманюел Макрон и украинския му колега Володимир Зеленски, към която се присъедини по видеоконферентна връзка и германският канцлер Ангела Меркел, тримата лидери призоваха Русия да изтегли войските си от украинската граница, за да намалее напрежението в региона, предаде Франс прес.

Тримата лидери изразиха тревога от засиленото военно присъствие на Русия близо до украинските граници, както и в Крим, и призоваха за изтегляне на допълнително предислоцираните руски войски в близост до Украйна.

Меркел и Макрон подчертаха, че е важно да се изпълнят Минските споразумения и се обявиха за продължаване на преговорите в "нормандски формат", съобщи канцеларията на германския канцлер, цитирана от ТАСС.

"Канцлерът и френският президент подчертаха подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те посочиха необходимостта от пълноценно реализиране на Минските споразумения и от двете страни, и заявиха, че Германия и Франция ще продължат да прилагат усилия в рамките на "нормандския формат", се посочва в изявлението на канцеларията. "Страните настояха за изтегляне на предислоцираните руски сили, за да се постигне деескалация", се изтъква в комюникето на офиса на Меркел.

Зеленски заяви, че е готов за среща в "нормандски формат" с участието на руския президент Владимир Путин с цел успокояване на напрежението, предаде Ройтерс. 

Украинският президент изрази увереност, че мирните преговори са възможни, а среща между Путин и американския президент Джо Байдън би помогнала за решаване на някои от проблемите. 

"Искам да се съберем в четиристранен формат", за да обсъдим "ситуацията със сигурността в Източна Украйна и с деокупацията на нашите територии", заяви Зеленски в Париж след срещата си с лидерите на Германия и Франция.

Предстои на 19 април политическите съветници от "нормандската четворка" да обсъдят френско-германските предложения за реализиране на Минските споразумения, заяви още Зеленски.

"Ще бъдат обсъдени няколко въпроса, най-вече досиетата по Донбас", каза той и добави: "И четирите страни ще подготвят допълнения към тези досиета, с какво са съгласни и с какво не са. Иска ми се да вярвам, че ще постигнем резултати", каза украинският президент.
БТА