/ БТА
Мексико обяви, че залага на китайските ваксини срещу коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че властите не са оповестили публично каквато и да било информация за тяхната ефикасност. Мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард съобщи, че правителството е подписало споразумения за 12 милиона дози от още неодобрената ваксина на Синофарм (Sinopharm) и е увеличило до общо 20 милиона дози договорите си за ваксината Коронавак (Coronavac) на друга китайска компания - Синовак (Sinovac).

Количеството от 32 милиона дози, плюс поне още 4 милиона дози от ваксината на трети китайски производител - КанСино (CanSino), изглежда колосално в сравнение с около 5-те милиона дози, получени от други източници. При все това от канцеларията на мексиканския външен министър многократно отказаха да отговорят на въпроси за ефикасността на китайските ваксини, отбелязва АП.

Китай се е възстановил от новия коронавирус и ваксинира, но без да бърза

Синофарм съобщи, че според временните данни от клиничните изпитвания ваксината й е с ефективност 79 процента. Както и другите китайски компании тя обаче не е публикувала данните от последния етап на клиничните си изпитвания.

Експерти в Хонконг са установили ефикасност от около 51 процента при ваксината на Синовак. Тя вече бе одобрена за използване в Мексико. Ваксината на КанСино също получи зелена светлина за използване в Мексико и е с ефикасност от около 65,7 процента.

В Мексико са одобрени общо шест ваксини, като страната е получила сравнително малки количества от всяка. Досега в Мексико са поставени едва около 4,7 милиона дози от всички налични ваксини, което е доста скромен дял при население от 126 милиона души.

Правителствената политика създава странна ситуация, която дава възможност на някои мексиканци, главно в градските райони, да се имунизират с ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer), с около 95 процента ефективност, докато повечето хора ще получат някоя от китайските ваксини с много по-ниска ефективност.

При липсата на публикувани данни за китайските ваксини, колебанията за ефикасността и безопасността им са широкоразпространени в страните, които зависят от тях, отбелязва АП.

Над 25 държави вече започнаха да ваксинират населението си с китайски препарати. Нито една от трите китайски компании, произвеждащи използвани по света ваксини, не е огласила публично данните от последния етап на клиничните им изпитвания.

В Мексико са потвърдени близо 191 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса. Страната е на трето място в мрачната статистика след САЩ и Бразилия. В Мексико са регистрирани над 2 милиона и 130 хиляди случая на коронавирус. Страната е на 13-о място в свето по този показател.

Тестовете, които се правят в Мексико обаче, са много малко, а данните на правителството за прекалено висока обща смъртност подсказват, че реалният брой на починалите след заразяване с коронавируса е бил доста над 220 хиляди в началото на януари, когато властите престанаха да публикуват тези данни. 
БТА