/ iStock/Getty Images
Китайци, които нямат усещане за спешност, защото епидемията у тях е овладяна, все още скромен производствен капацитет и "ваксинална дипломация", която отклонява дози към чужбина: ваксинацията в Китай започва плахо.

С това темпо азиатският гигант, макар и да беше на предна линия при изготвянето на ваксини, може да види как развитите страни достигат колективен имунитет и си отварят границите преди него - което си е почти оскърбление.

Китай одобри още две собствени ваксини

Според анкета на института Ипсос, китайците са сред най-желаещите да бъдат ваксинирани (85 процента), далеч пред американците (71 процента) или французите (57 процента). Засега обаче преобладава изчаквателната позиция.

"Чакам да видя дали има странични въздействия", каза служителката в отдел на по човешки ресурси от Пекин Шърли Ши. "Пък и епидемията в Китай е овладяна и не предвиждам да пътувам в чужбина. Така че не ми трябва ваксина незабавно", обясни тя.

Със само два смъртни случая от май и живот, който почти се е завърнал към нормалното, китайската стратегия е "много ефикасна и дава усещане за сигурност на населението", отбеляза Матьо Дюшател, директор на програма "Азия" в мозъчния тръст Институт "Монтен" в Париж.

Китай одобри своя ваксина със 79,34% ефективност срещу COVID-19 (СНИМКИ)

"Съществуващото на Запад усещане за спешност не присъства в Китай", подчерта той. Китай вече е поставил над 52 милиона дози, което го поставя на второ място в света след американците.

Страната обаче силно изостава като процент от поставени дози на 100 души: по-малко от четири, срещу 25 в САЩ и 33 във Великобритания. Това положение може да е изненадващо в страна, която е известна със способността си за мобилизация и която вече твърдо е налагала затваряния на обекти, тестове и карантини от миналата година.
БТА