Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей заяви пред депутатите от своята Консервативна партия, че те трябва да изпратят послание до Брюксел за това какви промени искат в нейното споразумение за Брекзит, предаде Ройтерс.
 
Утре депутатите ще дебатират и гласуват следващите стъпки на Мей във връзка с Брекзит, след като с голямо мнозинство на 15 януари те отхвърлиха нейното споразумение, договорено с Брюксел.

Как британският печат отразява провала на сделката за Брекзит?
 
Говорейки за изказването на Мей пред депутатите от Консервативната партия, депутатът консерватор Саймън Харт каза, че "общото мнение беше, че ние трябва да се обединим около нещо, което се доближава най-много до разумно решение. Независимо от отговора на Брюксел, тук става дума ние да изпратим послание".
 
Според телевизия Скай нюз, която се позовава на свои източници, Тереза Мей е казала днес на депутатите консерватори, че планира да проведе вот в парламента по сделката си за Брекзит на 13 февруари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Австрийският канцлер: ЕС е готов да отложи Брекзит за май

брекзит
БГНЕС

След като по-рано този месец сделката, която Мей договори с Брюксел, беше отхвърлена в британския парламент, премиерката каза, че иска да осигури отстъпки, свързани с границата със Северна Ирландия, така че да получи подкрепата на депутатите, които са привърженици на Брекзит от нейната собствена партия и на малката северноирландска партия, която подкрепя нейното правителство, отбелязва Ройтерс.
 
Същевременно Холандия обяви началото на голяма медийна кампания, целяща да предупреди компаниите за рисковете, свързани с Брекзит. Кампанията е чрез съобщения по радиото и в социалните мрежи, предаде Франс прес.

ЕП няма да одобри споразумението с Великобритания без предпазната мярка за Ирландия
 
"Не оставяйте Брекзит да ви изненада", се казва в едно от съобщенията по радиото. В тези съобщения правителството призовава компаниите да покажат креативност в случай на Брекзит без сделка на 29 март.
 
"Възможно е продуктите да бъдат задържани по-дълго време на границата, възможно е британските сертификатите и разрешителни да не бъдат валидни и трансферът на данни да се сблъска с нова цифрова граница", се казва в едно от съобщенията. Фирмите могат да получат повече информация на сайта brexitloket.nl

Тереза Мей: Опитите за отлагане на Брекзит не решават въпроса
 
Онлайн кампанията, която ще последва радиосъобщенията, пък ще започне на 1 февруари. В нея ще се включи "персонаж, който показва буквално по какъв начин Брекзит може да попречи на бизнеса", се казва в съобщение на правителството. Това ще бъде нещо като марионетка, която например ще блокира камион или ще издига бариера.
 
Банк ъв Америка пък ще започне да прехвърля в идните дни стотици служители от Лондон в Париж заради Брекзит, предаде Франс прес, като се позова на запознат източник. Около 400 служители ще отидат от Лондон основно в Париж, но и във Франкфурт през февруари. Засега говорител на банката не е коментира информацията. Банката има сега 4000 служители във Великобритания. В Париж тя е наела офиси, в които могат да бъдат настанени до 1000 служители.

Компании обявиха, че напускат Великобритания заради Брекзит
 
Тя обаче реши преди две години да разположи европейската си централа в Дъблин, където вече работят 700 души.
БТА