Тереза Мей
Тереза Мей / Gulliver/Getty Images
Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че няма да е лесно да се постигне компромис за Брекзит между управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи, но и двете партии трябва да работят заедно за осъществяване на целта за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

ЕС се съгласи да отложи Брекзит с шест месеца, а Мей се опитва да се договори с лейбъристите, за да получи одобрение от парламента за своята сделка за излизане на Великобритания от общността.

"Това не е нормалният начин на протичане на британската политика . . . Постигането на споразумение няма да е лесно, защото за да бъде успешно то, ще трябва и двете страни да направят компромиси", заяви Мей пред парламента.

"Но независимо колко голямо предизвикателство може да е това от политическа гледна точка, дълбоко вярвам, че при тази уникална ситуация, при която Камарата (на общините) е в безизходица, е дълг и на двете предни скамейки да се стремят да работят заедно за осъществяване на това, за което гласуваха британците", каза тя.

Мей иска Великобритания да напусне ЕС възможно най-бързо

Мей призова парламента да се обедини възможно най-скоро около компромис за Брекзит, за да избегне участие на Великобритания в европейските избори през май, посочва Асошиейтед прес.

Тя каза, че все още се надява да може да бъде постигнато споразумение, въпреки че долната камара на парламента три пъти отхвърли плана й за Брекзит.
По думите й консерваторите продължават да водят конструктивни преговори с лейбъристите и може да се стигне до споразумение, което да бъде подкрепено и от двете партии.

ЕС и Великобритания договориха отсрочване на Брекзит до 31 октомври

Ако този подход се провали, тя отново обеща поредица от гласувания в парламента по ограничен брой варианти и се съгласи да приеме резултатите.
Мей заяви, че знае, че Великобритания е "силно разстроена" от това, че не е напуснала ЕС навреме, и призова депутатите да "размишляват" през предстоящата великденска ваканция.
БТА