/ Gulliver/Getty Images
Лидерите на 27-те оставащи членки на ЕС и британският премиер Тереза Мей договориха удължаване на срока за излизането на Великобритания от блока до 31 октомври, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.


ЕС и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври. Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери най-доброто възможно решение, посочи Туск в Туитър.

Gulliver/Getty Images


Великобритания трябва да проведе избори за Европейски парламент в периода 23-26 май заради отлагането на Брекзит до 31 октомври, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференцията след извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел, информираха Ройтерс и ТАСС.

Въпросът на вечерта в Брюксел: какво имаше на таблета? (СНИМКИ)

При отсрочка до 31 октомври на Великобритания ще се наложи да проведе избори за Европарламент през май, което ще е интересно. Законът обаче си е закон, подчерта Юнкер.

Лидерите от ЕС обсъждат проект за заключителна декларация на срещата за Брекзит

Той изрази увереност, че Обединеното кралство ще уважи задължението за "искрено сътрудничество" и при всички случаи ще има малко възможности да блокира самостоятелно ключови европейски решения по време на отлагането, допълни той.

Британският премиер Тереза Мей от своя страна заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността, предаде Асошиейтед прес.

Мей коментира още, че иска Великобритания да напусне блока "възможно най-бързо".

Gulliver/Getty Images


По думите й, ако британските депутати одобрят договорената по-рано сделка, страната все още може да напусне ЕС преди 30 юни - крайната дата за Брекзит, която тя поиска от Брюксел.

Ако успеем да ратифициране сделката преди 22 май, няма да има нужда да участваме в европейските избори, заяви британският премиер.

Мей е готова да приеме по-дълга отсрочка на Брекзит, но с условия

"Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна", каза тя.
 
БТА