Меглена Кунева говори за членството ни в ЕС пред в. „Велт”
Меглена Кунева говори за членството ни в ЕС пред в. „Велт” / netinfo

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева и европейски комисар за защита на потребителите от 1 януари догодина, говори за проблемите с организираната престъпност и за присъединяването на България към Европейския съюз в интервю за германския в. "Велт".

Запитана дали празнува одобрението, което нейната номинация за еврокомисар получи от Европарламента, Кунева отговаря, че колегите й в Страсбург празнуват с българско вино. За съжаление тя не участвала в празненствата, тъй като трябвало да лети обратно за София и да се подготви за пленарно заседание.

Директивите за защита на потребителите се различават значително в старите и новите страни членки на ЕС, посочва "Велт" и пита дали това е голямо предизвикателство за Кунева като еврокомисар с такъв ресор.

Всеки комисар е изправен пред голямо предизвикателство, когато неговите отговорности включват не една, а комплекс от задачи, казва Кунева и подчертава, че всичко в ЕС трябва да се прави в интерес на гражданите на Съюза. "Може би затова председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подкрепи моята номинация, тъй като отрано забеляза, че мисля за хората", споделя министърът.

Кунева признава, че списъкът с пропуските в редица области встраната ни е дълъг. Според нея обаче това бързо ще се промени, тъй като българите, които след две седмици ще станат граждани на ЕС, искат промени, напредък и равнопоставеност. "Мотивацията за по-добър живот обхваща цялото ни общество, ние сме гъвкави, бързи и динамични", отбелязва Кунева.

Министърът намира за положително, че все пак мнозина гледат критично на присъединяването на България. Критиката и скептицизмът се числят към европейската диалектика и философия, критиката обогатява и не е нещо негативно, казва тя.

"Може би дори критиците и скептиците, които продължават да се опасяват, че България е корумпирана мафиотска държава, са прави и помагат за бързия напредък на българите", посочва Кунева. Разногласията насърчават България, въпросите изискват отговори, а такива идват от България, добавя тя.

За "Велт" Кунева разкрива, че ще отпразнува присъединяването на България към ЕС на 1 януари в Русе. Тя и румънският й колега Леонард Орбан ще отпразнуват заедно българското и румънското присъединяване с фойерверки и много музика на дунавския мост, свързващ двете държави.

Бъдещият еврокомисар припомня, че Русе е известен на европейците най-вече като родно място на един от най-значимите европейски писатели на 20 век Елиас Канети.