Медведев: Русия ще изтегли до 22 август частите си от Грузия
Медведев: Русия ще изтегли до 22 август частите си от Грузия / снимкa: БГНЕС

Към 22 август, след като бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове и бъдат създадени условия за разполагане, част от руските миротворци ще бъдат изтеглени във временната зона за сигурност, определена през 1999 г., заяви руският президент Дмитрий Медведев в телефонен разговор с френския президент Никола Саркози, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на прес службата на Кремъл. Останалите части от руския контингент, изпратени като подкрепление на руските миротворци, ще бъдат изведени в Южна Осетия и в Русия, заявил Медведев. Разговорът се състоял по инициатива на френската страна.

Основна тема на разговора били въпроси, свързани с практическото изпълнение на съгласуваните от Медведев и Саркози в Москва принципи за уреждане на конфликта, посочва ИТАР-ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно, за да обсъди текста на резолюция в подкрепа та териториалната цялост на Грузия и за изтеглянето на руските части, съобщи Франс прес, като се позова на западен дипломат.

Текстът на новия вариант на резолюция вече е разпространен сред членовете на Съвета за сигурност. Първият вариант бе отхвърлен на извънредно заседание миналата седмица заради острите възражения на Русия по представения тогава текст. /БТА/