Медиците ни невинни по делото за клевета
Медиците ни невинни по делото за клевета / netinfo
Районният съд Айнзара отхвърли гражданския иск на либийския офицер Селим Джума за клевета срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар. Либийският адвокат Осман Бизанти нарече това решение „въплъщение на правдата, истината и справедливостта”.

След заседанието на съда, което продължи само няколко минути и на което българските медицински сестри и палестинският лекар не присъстваха, Осман Бизанти заяви, че офицерът Селим Джума има правото да обжалва решението пред по-висша съдебна инстанция.

Колкото до другото дело – на останалите либийски офицери, които обжалват оправдателната присъда на медиците ни пред Апелативния съд на 4 септември, либийският защитник заяви, че очаква да чуе отново присъди „Невинни”.

На въпрос какво ще се случи с делото, което семейство на две заразени със СПИН деца от Бенгази води срещу българките и палестинеца и което трябва да бъде гледано на 7 октомври тази година, Осман Бизанти отговори, че по този казус вече има решение на Върховния съд на Либия и следователно – не може да има нови присъди и нови компенсации.

Либийският защитник Осман Бизанти коментира още, че не вижда връзка между случая на петте български медицински сестри, чиито смъртни присъди бяха променени в доживотни, и делото Локърби.