Медицинска грешка - третата причина за смъртност в САЩ
Медицинска грешка - третата причина за смъртност в САЩ / ThinkStock/Getty Images

Медицинските грешки са третата причина за смъртност в САЩ след сърдечносъдовите болести и рака, сочат преценките на двама експерти. Според тях около 250 000 смъртни случая годишно в САЩ се дължат на медицински грешки, предаде Франс прес.

Не съществува официална статистика за предизвиканите от медицински грешки смъртни случаи. Според скорошни преценки те вероятно са между 210 000 и 400 000 годишно сред хоспитализираните пациенти в САЩ. Като използвали данни за хоспитализации в страната между 1999 г. и 2013 г., Мартин Макари и Майкъл Даниъл от Медицинския институт към университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор заключили, че средно 251 454 смъртни случая годишно са свързани с медицински грешки. Двамата експерти отбелязват, че смъртността всъщност е по-голяма, защото са взети под внимание единствено смъртните случаи в болнична среда.

Шокиращи лекарски грешки (ВИДЕО)

"Става въпрос за третата причина за смъртност в САЩ", заяви Мартин Макари. Той настоя, че проблемът не е свързан единствено със САЩ, а с целия свят. "Хора умират заради грешно диагностициране, приемане на свръхдоза медикаменти, недостатъчни медицински грижи, усложения, които е можело да се избегнат - поясни Макари. - Лошото качество на здравеопазването в Африка вероятно убива повече хора, отколкото СПИН и маларията, взети заедно".

Вижте най-известната лекарска грешка

Авторите на изследването са на мнение, че трябва да се вземат мерки, които ще намалят медицинските грешки и последствията от тях. Двамата експерти препоръчват смъртните актове да включват данни, които уточняват дали свързани с медицинските грижи усложнения са изиграли роля за смъртта на пациента.

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

Българка жертва на лекарска грешка в Канада, забравили метална скоба в нея

Източник: БТА