Медици очакват да узнаят съдбата си в либийския СПИН-процес
Медици очакват да узнаят съдбата си в либийския СПИН-процес / netinfo

Палестински лекар и пет български медицински сестри ще узнаят утре дали ги чака смърт чрез разстрел заради умишлено заразяване на повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН, пише тази сутрин британският вестник "Индипендънт" в електронното си издание.

Петдесет и две либийски деца починаха от СПИН. Оцелелите 374 са лекувани в болници във Франция и Италия на разноски на либийския лидер полковник Муамар Кадафи. Говорител на семействата на децата заяви: "Уверени сме, че обвинените са престъпници и ще бъдат осъдени".

Процесът се превърна в източник на напрежение между Либия и Запада, чиито експерти са убедени, че шестимата станаха изкупителни жертви за престъпление, което не са извършили. Професор Люк Монтание каза, че епидемията вероятно е предизвикана от лоша хигиена в болницата. Той подчерта, че тя е започнала преди шестимата да отидат на работа там и е продължила след задържането им.

Проточилият се и изпълнен с емоции случай може да навреди на отношенията на Либия със Запада. Той ще покаже дали Либия е способна и желае да бъде надежден партньор, отбелязва "Индипендънт".

Процесът е и политическо главоболие за полковник Кадафи в град Бенгази, където е станало заразяването на кръвни банки. Градът е център на опозиция срещу авторитарното му управление. Процесът срещу чужденците изглежда се е превърнал в повод да се изразява враждебност към режима на Кадафи, пише британскиятвестник.