Мащабна акция срещу сектата на Асахара в Япония
Мащабна акция срещу сектата на Асахара в Япония / netinfo

Японските власти предприеха днес мащабни обиски в офиси и други обекти на сектата "Върховна истина на Аум", след като Върховният съд на страната потвърди смъртната присъда на лидера й Шоко Асахара заради газовата атака в токийското метро през 1995 г. и други престъпления.

Близо 250 служители на правоохранителните органи претърсиха щабквартирата на сектата в столицата и още 25 други обекта, свързани с култа.

Нашата цел е да предотвратим всякакви незаконни действия на членове на сектата след потвърждаването на смъртната присъда на Асахара, посочи представител на следственото управление за Обществена сигурност. По думите му, властите ще разпитат членове на сектата и ще прегледат компютърни и други данни.

Шоко Асахара бе осъден на смърт чрез обесване през февруари 2003 г. по обвинение, че е заповядал газовата атака със зарин в токийското метро през 1995 г., при която загинаха 12 души, както и за 15 други престъпления.

Върховният съд отхвърли вчера аргументите на адвокатите на Асахара, които се опитаха да представят 51-годишния полусляп гуру като психически нестабилен. Психиатрична експертиза доказа, че той е симулирал лудост.

Въпреки че престъпленията на сектата предизвикаха шок по цял свят, японските власти не успяха да я обявят извън закона. Тя продължи да съществува под друго име, макар и под наблюдението на спецслужбите.

Предполага се, че в момента сектата има 6,5 милиона последователи в Япония и няколкостотин в чужбина.