Марио Монти: Италианското правителство ще се бори твърдо с престъпността
Марио Монти: Италианското правителство ще се бори твърдо с престъпността / снимка: Reuters

Италианският премиер Марио Монти, който е в Съединените щати за срещите на високо равнище на Г-8 и НАТО, заяви след жестокия атентат пред гимназия в Бриндизи, че правителството е твърдо решено да се бори с престъпността и да не допусне връщане към "подривните тенденции" от миналото, предаде Ройтерс.

В бомбения атентат срещу училище в Бриндизи бе убита 16-годишна ученичка и бяха ранени десет души, единият от които е с опасност за живота.

В писмена декларация, публикувана в Рим, Монти заяви, че правителството ще се бори с всички видове престъпност и ще се стреми да предотврати връщане към насилието и към подривното минало на Италия, белязано от мафиотски атентати и политически убийства, предава БТА.

Премиерът изказа съболезнования на семейството на момичето, загинало в подлото убийство и изрази съчувствие към всички пострадали в атентата, добавя Ройтерс.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд изрази дълбоката солидарност на Франция с италианския народ след бомбения атентат срещу училище в Бриндизи, в който загина 16-годишна ученичка и бяха ранени девет души, предаде Франс прес. "Ще изразя в следващите минути на висок глас тази солидарност пред италианския премиер Марио Монти, който също присъства на срещата на Г-8" в Кемп Дейвид", се казва в декларация на Оланд, публикувана от Елисейския дворец рано днес следобед. "С много голямо вълнение узнах в Кемп Дейвид, където съм за срещата на върха на Г-8, за отблъскващия атентат, извършен пред професионалното училище "Франческа Лаура Морвильо Фалконе" и пред съда в Бриндизи, отнел живота на младо момиче, ранил няколко души и почернил цяла Италия. От името на всички французи искам да уверя италианския народ, че ние сме дълбоко солидарни с него в това изпитание", се казва в декларацията на френския президент.

Френският премиер Жан-Марк Еро също изрази възмущение от подлия атентат в отделна декларация, публикувана в Париж.