/ БГНЕС
Румънското общество не е готово да защити правата на еднополовите двойки в съответствие с решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), каза министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку, цитиран от Ройтерс.

През май тази година ЕСПЧ излезе с решение, че Румъния е нарушила чл. 8 от Конвенцията за правата на човека, която защитава правото на личен и семеен живот. Съдът постанови правителството и парламентът в Букурещ да предприемат спешни мерки, които да осигурят еднакви права за всички семейства.

На въпрос дали Румъния ще изпълни решението, Чолаку каза пред радио Европа, че „румънското общество не е готово да вземе решение в момента. Не е сред приоритетите ми и (…) не мисля, че Румъния е готова“.

„Не съм тясно скроен човек, имам приятели обвързани с мъж, нямам проблем с това, сега говоря от гледната точка на министър-председател“, отбеляза той.

През 2024 г. предстоят местни, европейски, парламентарни и президентски избори в Румъния.

Чолаку посочи, че това няма да е нито първият, нито последният път, в който Румъния не успява да приложи решение на ЕСПЧ.

Социално консервативната Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., със закъснение от няколко десетилетия в сравнение с други страни в Европейския съюз, но все още забранява браковете и гражданското партньорство между еднополови двойки, отбелязва Ройтерс.

Три законопроекта за промени на гражданските съюзи, така че да се включват еднополови двойки, са внесени между 2016 г. и 2019 г., но все още не могат да получат одобрението на парламентарните комисии. Четири подобни законопроекта бяха отхвърлени през 2020 г.

През 2018 г. се състоя референдум с предложение в конституцията на страната да бъде записано, че бракът е „съюз между мъж и жена“ в опит да бъде спряно официалното приемане на еднополовите бракове. Резултатите от референдума бяха обявени за невалидни заради ниска избирателна активност.

Проучване от 2021 г. на асоциацията за правата на ЛГБТ хората „Акчепт“ (ACCEPT) сочи, че докато 71 процента от румънците смятат, че легализирането на гражданския брак за еднополови двойки няма да има влияние върху живота им, само 43 процента биха подкрепили това решение.
Симона-Алекс Михалева