/ ThinkStock/Getty Images
Малтийското правителство заяви, че не е отговорно за недопуснатия от Италия кораб "Лайфлайн" с над 220 спасени в Средиземно море мигранти на борда си. Той е вторият такъв плавателен съд за последните две седмици, отпратен от противопоставящото се на имиграцията правителство в Рим, предаде ДПА.

Италия казва на спасителен кораб да откара мигранти в Холандия
 
"Операцията първоначално е била ръководена от координационния спасителен център в Рим, като либийските власти са поели отговорност за въпросните случаи на спасително-издирвателни действия. В тези случаи малтийските власти не са били нито координиращият, нито компетентният орган", заяви говорител на малтийското правителство. Плавателният съд - плаващ под името "Лайфлайн" и собственост на германската хуманитарна организация "Мишън лайфлайн" - е бил с над 220 души на борда си, които според организацията екипажът на кораба прибрал в международни води. Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини даде да се разбере, че корабът не може да акостира в Италия и че Малта трябва да го приеме.
 
По-рано днес малтийският министър на вътрешните работи Майкъл Фаруджа заяви, че Салвини трябва да се запознае по-добре с фактите и че Малта няма отношение към случая, защото спасяването е станало между Либия и италианския остров Лампедуза.

Преди дни: Италия и Малта отказаха да приемат кораб с над 600 мигранти (ВИДЕО)

Миналата седмица Салвини отказа да позволи на друг кораб, пълен със стотици хора, "Акуариус", да акостира в италианските пристанища. В крайна сметка той отплава към Испания. Във видеозапис, публикуван вчера във Фейсбук, той разкритикува "Мишън лайфлайн", че не е спазила указанията на италианските и либийските власти. "Те рискуват живота на мигрантите в малката гумена лодка, отказват да слушат италианските и либийските власти и се намесват, за да могат да качат този ценен товар от хора - от човешка плът - на борда си", каза Салвини.
 
Също днес испанският министър на образованието Исабел Села заяви, че испанският министър на външните работи Жозеп Борел е разговарял с малтийските власти, за да им предложи помощ във връзка с нов отпратен от Италия кораб. Борел е разговарял и с италианските власти, добави тя.

Италианците подкрепят твърдата линия на вътрешния министър срещу мигрантите
 
Вчера Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че през последните дни 220 души са се удавили край либийските брегове в опит да прекосят Средиземно море и да стигнат до Европа. Броят е "по консервативни оценки", заяви говорител на Обединените нации. Германската спасителна организация "Сий ай" отговори на тези новини и написа в Туитър: "За три дни 220 души са загинали, а Матео Салвини говори за "човешка плът". Ужасяващо".
 
Новото италианско правителство започна все по-настойчиво да изразява оплакванията на Италия, че благодарение на броя хора, бягащи от Африка по море, страната поема по-голям от полагащия й се дял бежанци. Много от тях се отправят към Италия, защото тя е една от най-близките точки на Европа до местата в Либия, откъдето отплават.

Противопоставящата се на имиграцията партия на Салвини "Лигата" е един от двата коалиционни партньора в италианското правителство. Той вече беше заявил, че другите страни трябва да приемат повече бежанци и че прибираните в морето трябва да бъдат пренасочвани другаде.
БТА