Матео Салвини
Матео Салвини / БГНЕС
Двама от всеки трима анкетирани италианци подкрепят подхода на новия министър на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини за решаване на миграционния проблем, сочат резултати от допитване до общественото мнение, разпространено днес от агенция Ессе Ву Джи (Swg), предаде ТАСС.
 
Подкрепа за забраната кораби със спасени в морето мигранти да влизат в италиански пристанища изразяват 63 на сто от участвалите в допитването. 94 процента от привържениците на партия "Лига" поддържат твърдата линия на нейния лидер Салвини. Подкрепа заявяват също 84 на сто от електората на "Форца, Италия!" и 78 процента от избирателите на "Движение "Пет звезди", което е коалиционен партньор на "Лига".

Критики срещу новата италианска власт заради броене на ромите
 
От допитването става ясно, че антиимиграционни настроения са характерни за една трета (33 процента) от привържениците на политическия опонент на управляващите - Демократическата партия, която през последните пет години водеше политика за прием на мигранти.
 
Вариантът на италианска земя да бъдат допускани мигранти, които после да бъдат прехвърляни в други държави от ЕС, се подкрепя само от 36 процента от анкетираните.
Агенция Swg прави сравнение с 2003 г., когато мнозинството от италианците (64 на сто) са възприемали мигрантите като допълнителен ресурс за развитието на икономиката. През 2012 г. този показател пада до 50 процента, а миналата година тези, които са подкрепяли приема на мигранти, не надхвърля 35 на сто.
 
Половината от италианците са на мнение, че мигрантите са заплаха за сигурността и причиняват ръст на престъпността.
БТА