Матео Салвини
Матео Салвини / Gulliver/Getty Images
Поисканото от италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини преброяване на ромите предизвика смут в управляващата коалиция и възмущение от страна на опозицията, предаде Франс прес.
 
Днес Европейската комисия, запитана по темата, припомни, че "общото правило е, че не може да се експулсира даден гражданин въз основа на етнически критерии". Най-острите реакции на предложението на вицепремиера Салвини обаче дойдоха от Италия, включително от новото популистко правителство. Другият вицепремиер - лидерът на Движение "5 Звезди" Луиджи Ди Майо напомни, че преброяването на част от населението по етнически признак е в нарушение на закона в Италия.

Италия има ново правителство, Джузепе Конте се закле като премиер
 
Вчера Матео Салвини предложи преброяване на ромската общност в Италия, за да се улесни експулсирането на незаконно пребиваващите чужденци сред тях, понеже, по думите му, "италианските роми за жалост трябва да си ги държим у нас". Тези думи предизвикаха вълна от възмущение сред опозицията и смут в редиците на правителството.
 
Салвини обаче отрече твърденията, че иска да се правят досиета на живеещите в Италия роми или да им се взимат пръстови отпечатъци и увери, че е загрижен за съдбата на децата в тази общност. "Някои говорят за "шок", защо? Аз мисля само за горките деца, които са учени да крадат и да нарушават закона", добави той в Туитър.

8 април - Международният ден на ромите (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Днес Салвини потвърди първоначалното си намерение.
 
Няма официални данни за броя на ромите в Италия, но според близко до тази общност сдружение те са между 120 000 и 180 000, повечето с италианско гражданство.
БТА