Юристът Джузепе Конте е новият италиански премиер
Юристът Джузепе Конте е новият италиански премиер / БГНЕС
Новото италианско правителство на Джузепе Конте положи клетва пред президента Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале, предадоха световните агенции.

Това е първото антисистемно правителство в Западна Европа, чиято цел е намаляване на данъците, увеличаване на средствата за благосъстояние на населението и ревизия на правилата на Европейския съюз за бюджетите и имиграцията.

Юристът Джузепе Конте е новият италиански премиер
БГНЕС

53-годишният преподавател по право Конте трябва да получи вот на доверие в парламента идната седмица. Партиите, които подкрепят Конте - крайнодясната "Лига" и радикалната "Движение "Пет звезди" (Д5З), имат солидно мнозинство и в двете камари на парламента.

Кой ще е новият италиански премиер?

Двамата вицепремиери - Луиджи ди Майо, лидер на Движението "5 звезди", и Матео Салвини, ръководител на "Лига" - положиха клетва след Конте, последвани от останалите членове на кабинета. Той включва 18 министри и държавен секретар.

Юристът Джузепе Конте е новият италиански премиер
БГНЕС

Новият министър-председател да получи правомощия от досегашния премиер Паоло Джентилони в двореца Киджи, където заседава правителството.

Новият шеф на кабинета получи от предшественика си звънец, с който символично се дава начало на правителствените заседания. С това новото правителство получи пълни правомощия.
 
Европейската комисия изрази увереност, че новото правителство на Италия ще сътрудничи "конструктивно" със своите партньори от ЕС, предаде Ройтерс.

"Имаме пълно доверие във възможностите и готовността на новото правителство да взаимодейства конструктивно със своите европейски партньори и институциите на ЕС, за да потвърди централната роля на Италия в общия европейски проект", каза говорителката на ЕК Мина Андреева на пресконференция в Брюксел.

Тя нарече подвеждащи съобщенията в медиите, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер вчера е показал неуважение към италианците.

Юристът Джузепе Конте е новият италиански премиер
БГНЕС

Новият италиански вицепремиер националист Матео Салвини определи Юнкер като "расист" след като медии го цитираха, че италианците трябва да работят по-усърдно и да бъдат по-малко корумпирани.

В цитираното изказване люксембургският политик Юнкер изтъкна помощта на ЕС за Южна Италия. Той я окачествява като щедра и заявява, че отговорност на Рим е да направи повече в помощ на този регион, да подпомага заетостта и да се бори с корупцията: "Италианците трябва да се погрижат за бедните региони на Италия. Това значи повече работа, по-малко корупция и сериозно отношение". "Ще им помогнем, както винаги сме правили. Но недейте да играете тази игра с товаренето на ЕС с отговорност. Страната си е страна, нацията си е нация. Нациите на първо място, Европа на второ."

Юристът Джузепе Конте е новият италиански премиер
БГНЕС

Днес говорителката Андреева заяви: "Председателят Юнкер ще работи с новото италианско правителство за справяне с многото общи предизвикателства, с които Италия и Европа се сблъскват, от търговията до миграцията и още редица други". Тя добави, че следващата седмица Юнкер ще разговаря с новия италиански премиер Джузепе Конте на срещата на Г-7 в Канада.

Юнкер "дълбоко съжалява" за изказването си, което в Италия е било възприето като неуважително към страната и нейния Юг, предаде Асошиейтед прес.

Андреева, цитирана от АП, изброява инициативи на Юнкер, от които Италия е спечелила, включително подкрепата му за ремонта на катедралата в Норча в централната италианска област Умбрия след земетресението през 2016 г.

"Има думи, има и факти и ние предпочитаме да се съсредоточим върху фактите, които в този случай говорят доста по-силно от думите", каза Андреева.
БГНЕС