Малките фантоми на България потресе Франция
Малките фантоми на България потресе Франция / netinfo
Документалният филм „Малките фантоми на България“ на телевизия „Франс 2“ провокира поредния скандал в Европа, свързан с изоставените деца у нас. 

Филмът, излъчен преди няколко, потресе цяла Франция, пише БГНЕС. Лентата е гледана от над 4,5 милиона зрители във Франция, Италия и Швейцария. Авторите Патрис Лортон и Ан Клод Бекет разкриват мизерните условия на живот в Дома за деца с увреждания в сливенското село Медвен. "България, най-бедната страна в Европа, притежава тъжен рекорд – по брой на деца, които живеят в институции", коментира телевизията.

Специален пратеник от „Франс 2“ се опитва да хвърли светлина върху тези „малки фантоми“: "Заточени в отдалечени селища, децата живеят отхвърлени, но в пълно материално удобство. Стаите са топли, стените са пребоядисани и не липсват нито храна, нито играчки. Специален пратеник разследва и някои от смъртните случаи на изоставените деца у нас.

България влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., но Брюксел постави като условие, както и на съседна Румъния, да подобри условията на живот в институциите, се казва в материала на „Франс 2“. /БГНЕС/