/ ThinkStock/Getty Images
Македонският парламент гласува финалната фаза на конституционните промени
100247
Македонският парламент гласува финалната фаза на конституционните промени
  • Македонският парламент гласува финалната фаза на конституционните промени
До края на седмицата се очаква македонският парламент да гласува в последната фаза от утвърждаване на конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция. В заседанието не участва опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.
 
Дневният ред на заседанието, на което с две трети мнозинство трябва да бъдат приети конституционните промени, беше гласуван от 78 от 80 присъстващи в залата депутати. Точно толкова - 80 човека, са необходими да гласуват "за", за да бъдат приети те. Двамата неподкрепили дневния ред са от албанската партия "Беса", което въпреки оптимизма на премира Зоран Заев не дава гаранции, че ще подкрепи управлението в най-важното гласуване.

Многохиляден протест в Скопие поиска оставката на правителството
 
Премиерът традиционно призова депутатите да се издигнат над разделението и да видят как името на Македония се вее в Брюксел, а освен това повтори аргументите, че с конституционните промени се гарантират "македонският език и идентичност": "Всеки глас "против" е глас за изолация, несигурност и бедност, за нови политически кризи и по-голяма неизвестност дори и от кризите от нашето минало. Светът гледа и очаква, че вие като представители на горната граница на нашата земя ще покажете държавническа отговорност".
 
Заев благодари на СДСМ, на албанските партии Демократичен съюз за интеграция и Демократическа партия на албанците, на "Алианса на албанците" и осемте независими депутати от ВМРО-ДПМНЕ и добави, че те са конструктивна опозиция, за разлика от останалите от ВМРО-ДПМНЕ. Той благодари и на "Беса", чиито двама депутати останаха в залата, но не подкрепиха дневния ред. Не е ясно дали ще подкрепят и конституционните промени.

Политическа чистка в македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ
 
Междувременно пред парламента, облечени в жълти жилетки, протестираха поддръжници на движението, бойкотирало на референдума промяната на името на Република Македония в Северна Македония. Те посрещнаха лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски с възгласи и го изпратиха с освирквания. Самият Мицковски заяви отново, че партията му няма да даде легитимност на процеса по промяната на основния закон.
 
На фона на това заседанието на парламента продължава днес, а очакванията са, че гласуването ще бъде още в петък.