/ thinkstockphotos
Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров след продължителни разговори постигнаха рамка на компромис за името.

Стартира срещата за името на Република Македония в Ню Йорк

„Имаме продуктивна среща, имаме и рамка, по която работят в момента юридически екипи от двете министерства в Атина. Планира се важен разговор между премиерите Заев и Ципрас в средата на тази седмица, когато се надяваме, че ще се пресекат някои важни линии относно вариантите, които са на масата“, каза Димитров.
 
Република Илинденска Македония - вариант за име на западната ни съседка?

„Мисля, че трябва да оставим това на министър-председателите. Видяхме как комуникациите около споразумението влияят на хода на нещата. Да дадем шанс на процеса!", каза Димитров пред МИА.

Гърция отхвърли името Илинденска Македония

Ръководителят на македонската дипломация проведе неформална закуска с външните министри на ЕС и някои от техните заместници. Франция и Холандия бяха най-силните противници на идеята за продължение на преговорите за членство. Но министърът изрази надежда, че "чудесата са възможни!".

„Добре е да знаем, че това не е едностранно… Вътрешната консолидация в ЕС е допълваща и не противоречи на консолидацията на Балканите, която, ако се случи, този исторически пробив ще донесе успех и на цяла Европа. Не сме в ситуация, в която да имаме лукса да пропускаме исторически шансове“, каза Димитров.
БГНЕС