/ БГНЕС, архив
Вицепрезидентът планира разговори в Рим и с италианския президент Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте
Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс проведе личен разговор с папа Франциск във Ватикана, информира ТАСС. Той предаде на папата поздрави от президента Доналд Тръмп.

„Президентът Тръмп с топлина си спомня за посещението си тук“, каза Пенс, който се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Пресслужбата на Светия престол не е оповестила информация за съдържанието на разговорите.

Местните наблюдатели смятат, че е засегната ситуацията в Ирак. Папа Франциск многократно е изразявал желание да посети тази страна. Някои дори смятат, че това ще се случи в средата на годината. Но с настоящото влошаване на ситуацията, включително поради напрежението между САЩ и Иран, перспективата за папското пътуване се отдалечава. Паролин трябваше да обсъди подготовката за пътуването в Ирак тези дни, но посещението му беше отменено.

Папата с призив от Давос: Нека приоритет да бъдат хората, а не печалбата

В началото на октомври миналата година папа Франциск прие държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Въпреки редовните контакти, отношенията между Ватикана и САЩ, както отбелязват наблюдателите, не са в най-добрия етап. Вашингтон е обезпокоен от сближаването между Светия престол и Китай след сключването на споразумение за назначаване на местни католически епископи за понтифи (преди това ставаше без негово одобрение). Освен това Ватикана се придържа към много предпазлива и внимателно обмислена позиция, която не съвпада с американската по отношение на кризите във Венецуела, Сирия и Украйна. На срещата с Тръмп през май 2017 г. Франциск засегна вълнуващата и близка нему тема за опазване на околната среда. Няколко месеца по-късно обаче американският президент обяви оттеглянето си от Парижкото споразумение за климата.

Пенс планира разговори в Рим и с италианския президент Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте.