Бившият премиер Мая Санду е новият президент на Молдова
Бившият премиер Мая Санду е новият президент на Молдова / getty images
Последните инциденти в молдовския сепаратистка област Приднестровие са опит за ескалация на напрежението, каза молдовската президентка Мая Санду, цитирана от Ройтерс.

"Призоваваме нашите граждани да останат спокойни и да се чувстват в безопасност", каза Санду след заседание на националния Съвет за сигурност и обяви засилване на контрола върху трафика и патрулирането на границата, предаде Франс прес.

Тя осъди всякакви опити да се наруши мира в страната и каза, че Молдова ще вземе всички мерки, за да предотврати ескалация. Молдовската президентка отбеляза, че Молдова остава отворена за договаряне на мирно уреждане на проблемите в региона и допълни, че ситуацията в Приднестровието е сложна и напрегната.

Експлозии в радиокула в Приднестровието

От своя страна ръководителят на сепаратистката област Вадим Красноселски каза, че следите на "терористичните атаки" водят към Украйна.

"Русия иска да дестабилизира Приднестровието, което предполага, че Молдова трябва да очаква да приеме "гости", написа в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, имайки предвид руските войски, предприели инвазията в Украйна на 24 февруари.

"Ако Украйна падне, утре руските войски ще бъдат пред портите на Кишинев", допълни съветникът, но отбеляза, че Украйна ще гарантира стратегическата сигурност на региона.
БТА