/ БТА
Властите на самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република съобщиха за две експлозии в радиокула, намираща се в близост до границите с Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Рано сутринта бяха чути две експлозии в село Маяк", се казва в изявление на вътрешното министерство на подкрепяната от Москва република, която не е призната от международната общност. Няма пострадали, но е била засегната радиокулата, намираща се на около 50 км северно от регионалната столица Тираспол. Повредени са две мощни антени, препредаващи честотите на руски радиостанции, добави министерството, като публикува снимки. Вчера властите на региона съобщиха за експлозии, разтърсили министерството на държавната сигурност на непризнатата република. То е било подложено на нападение с гранатомети. Пострадали няма.

Молдова се опасява да не бъде въвлечена във военната офанзива, която Русия води в Украйна от повече от два месеца. Тези притеснения се засилиха миналата седмица, след като руски генерал заяви, че Москва иска да завземе граничещата с Приднестровието Южна Украйна, за да има пряк достъп до сепарова е потискано. Това беше един от претекстите, използвани от Москва, за обосновка на военната си намеса в Украйна.атисткия анклав, който получава от нея икономическа и военна помощ, припомня АФП. Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на войските на руския Централен военен окръг, добави че рускоезичното население в Молд

Молдовската президентка Мая Санду насрочи среща на националния съвет за сигурност от 13:00 часа (10:00 часа по Гринуич), която ще бъде посветена на инцидентите в Приднестровието, предаде Ройтерс. След заседанието президентката ще проведе пресконференция.

Приднестровието се отцепи от Молдова след гражданска война. В анклава с население около 500 000 души са разположение 1500 руски военни. Москва му доставя безплатно и природен газ, припомня АФП.
БТА