/ БГНЕС
България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на провеждащия се в София форум „ЕС среща Балканите“, на който политици и експерти обсъждат стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Европейския съюз. 

Агресията на Русия срещу Украйна поражда изключителни предизвикателства пред целия демократичен свят, каза още българският външен министър.  По думите й конфликтът има много предизвикателства, свързани и с асиметрични заплахи по отношение на сигурността и стабилността на целия свят. Генчовска посочи, че сме свидетели на погазване на принципите на международното право и то от страна, която е постоянен член на Съвета на сигурност на ООН, страна, която е ядрена сила.

„ЕС среща Балканите“ в България – интеграция, опасности, санкции и кризи (ОБЗОР)

"С методите на войната се прави опит силово да се ограничи правото на една независима държава да определя своето бъдеще и своята външна политика", посочи Теодора Генчовска. По думите й агресията е заплаха и за всеки един от нас и за нашата обща свобода. 

"Отговорността за тази война тежи на раменете на Русия, а наш дълг е да извлечем уроци от онова, на което сме свидетели", добави Генчовска.

Тя припомни, че в заключителното комюнике на извънредната среща на върха на НАТО през март всички участници са се обединили да се противопоставят на опитите на Русия да унищожи основите на международната сигурност и стабилност. "Независима, суверенна и стабилна  Украйна е от ключово значение за нашата евроатлантическа сигурност," посочи българският външен министър.

България решава дали да изпрати военна помощ за Украйна

България в последните години подкрепя европейската перспектива на Украйна, каза тя и посочи, че водена от убеждението си, че мястото на Украйна е в европейското семейство, България е една от страните, които са се застъпили за европейската й перспектива. 

"България винаги е подкрепяла интеграцията на всички шест държави от Западните Балкани. Тя е най-мощният двигател на преход към демократично управление и пазарна икономика. Същевременно интеграцията сама по себе си не може да се разглежда като антидот, антидотът е в самите ценности", заяви Теодора Генчовска. 

"Високо оценяваме политическата смелост на държавите от Западните Балкани, които се присъединиха към санкциите на ЕС като израз на тяхната решителност да се присъединят към общата външна политика и политика за сигурност на ЕС. Призоваваме за намиране на начини за намаляване на социално-икономическата цена, в частност и приобщаването им към общата схема на ЕС за закупуване на природен газ", каза още тя. 

Стабилността на нашите съюзници от Черна гора, Албания, Република Северна Македония е гарантирана от колективната сигурност на Алианса. Основен фокус на усилията е стимулирането и съживяването на европейската интеграция на Босна и Херцеговина и на Косово. Тези две страни имат най-ниското ниво на сигурност в региона, посочи министър Генчовска.

Босна и Херцеговина и Косово все още нямат признат статут на страна кандидат за членство, а гражданите на Косово са последните в региона, за които все още се изискват визи, добави тя, след което допълни, че България многократно се е произнасяла за визовата либерализация за Косово

Кирил Петков: Българска делегация заминава за Киев

"Подкрепата ни за европейската перспектива на Западните Балкани е категорична, но не и безусловна", каза Генчовска. 

"С нашите най-близки съседи от Скопие сме в непрекъснат контакт, водени от съвместния стремеж за преодоляване на изкуствените разделения, създадени от времето на Югославския режим. Влагаме ресурс и политически капитал в опит да намерим взаимноприемливи решения, които да позволят на интеграционния процес на Скопие да се развива върху здрави основи. Изграждането на предсказуеми и лоялни отношения обаче е сложен процес, изискващ политическа воля и зависещ от конкретни резултати, а не от крайни срокове. Съвместната ни работа в това направление продължава", добави външният ни министър. 

"Западните Балкани биха били по-стабилни и благоденстващи, ако са част от европейското семейство на споделени ценности", посочи Генчовска.

Неизменна остава подкрепата ни и за европейската перспектива на Грузия и Молдова, добави министърът. 
БТА