марихуана костинброд
марихуана костинброд / МВР, пресцентър
„Никога няма да стане като Мексико“, смята полицейски източник за насилието, свързано с наркопазара, но предупреждава за опасността от дълбоко вкоренено отглеждане на марихуана в Испания. И най-вече в Каталуния, където се отглежда най-много : 12 398 килограма, следвани от Андалусия с 9565 кг и 4694 кг във Валенсианската общност, според данните от министерство на вътрешните работи за 2018 г., съобщава El Pais.

Мадона отпразнува 62-ия си рожден ден с марихуана и млад приятел (СНИМКИ)

Доклад на регионалната каталунска полиция Мосос де Ескуадра от 72 страници предупреждава за опасността наркотикът да се консолидира като паразит и да се създаде „паралелна система“ в Каталуния. Тя очертава вкоренена в бъдеще „наркоикономика“, с доброволно изключване от правната система на тези, които се възползват от марихуаната и създаване на култура и идентичност на канабиса. Като примери той посочва Кампо де Гибралтар или Холандия.

Задържаха за постоянно шофьора на влекача, пренасял над 80 кг марихуана

Докладът, базиран на полицейски данни от испански и европейски изследвания, започва с категорично изказване: „Каталуния е епицентърът на незаконния пазар на марихуана в Европа“. Няма полицейска операция от какъвто и да е вид, в която да не бъде открита марихуана. Между 2013 и 2017 г. конфискациите на растения канабис са нараснали с 538% (от 176 165 на 1 124 674), което прави Испания първата европейска държава по производство на дрогата.

В Каталуния марихуаната е най-често използваният наркотик от осем години. Само през 2019 г. Мосос де Ескуадра са унищожили 368 насаждения.

Една от последиците е корупцията. Все повече полицейски служители се оказват замесени в разследванията, оплакват се от полицейски източници. Като причина посочват общественото одобрение и приемане на този вид дрога, считана за мека. Нарушителят не винаги идва от класическата среда на наркотиците, има по-малко пристрастяване и предполага много пари, добавят те.

Зоопарк лекува с марихуана стреса на слоновете

Всичко това обуславя легалната индустрия, която заобикаля марихуаната, която вижда печалбите си да се увеличават и която инвестира част от тях в иновации за подобряване на отглеждането. В закритите плантации (65% от откритите от полицията), които обикновено са най-професионални, използват торове, катализатори на растежа, регулатори на интензивността на светлината, автоматични напоителни системи, вентилационни системи.

Откривани са прожектори с електрически мотор, които се движат, за да увеличат осветената повърхност, култури, които се контролират от компютър, култури с кокосов субстрат или хиляди начини за избягване на миризми: като семена без мирис, стени, филтри или системи за замразяване на вече произведената марихуана.

Дори са установили присъствието на инженери и електротехници в сглобяването на плантации в Жирона. При разследване в Тарагона са открити агенции за недвижими имоти, които предлагат помещения за отглеждане на марихуана на закрито. Към всичко това се добавят халета за отглеждане, които законно продават семена и торове (през 2016 г. Мосос де Ескуадра откриха 122 активни оранжерии), и асоциациите на канабиса, които понякога се използват от престъпни групи за трафик.

Профилът на производителя е различен - от неквалифицирани любители до организирана престъпност, тъй като производството осигурява търсенето. Но от полицията предупреждават за опасността, че с увеличаването на търсенето организираната престъпност ще се опита да контролира пазара, качеството и цената на дрогата, която в Испания е една от най-ниските в Европа (5,66 евро на грам в Барселона докато средната стойност за Европа е между 7 и 13 евро). Това се постига само с насилие, предупреждават полицейски източници.

Насилие, което вече съществува. Миналата седмица бяха убити двама души в Йорет де Мар (Жирона) и Фликс (Тарагона) в конфликти, свързани с марихуана. Убийствата се добавят към деветте от 2016 г. Повечето са извършени при нападения с наркотици на трафиканти, които искат да откраднат вече отгледани култури. Има такива, които използват дронове, за да локализират насажденията.

“Фермерите“ се въоръжават срещу ограбване, което се изражда в повече насилие. През март в Риудомс (Тарагона) стрелят по Гражданската гвардия при опит да претърси оранжерия с марихуана.

За шест години Мосос де Ескуадра са разбили 150 престъпни групи, които се занимават с трафик на марихуана, но само в четири случая е установено пране на пари. Каталунската полиция акцентира в доклада си липсата на средства за извършване на задълбочени разследвания за доказване на мръсния произход на парите.

Високите печалби обикновено се насочват към недвижими имоти, а по-сложните мрежи - към инвестиции чрез компании в хотелиерството и финансовите продукти.