Лондонският съд ще решава съдбата на Тишо Боксьора
Лондонският съд ще решава съдбата на Тишо Боксьора / снимка: Reuters

Съдът в Лондон ще решава съдбата на задържания преди няколко дни български мафиот Тихомир Георгиев, по известен като Тишо Боксьора. До месец ще стане ясно кога той ще бъде екстрадиран у нас, за да излежи 15-годишна присъда за убийство, съобщи бТВ.

През последните 6 месеца най-известният прокурорски свидетел у нас, дал показания срещу Маргините и Златко Баретата, е живял в боксов клуб в Лондон.

Убиец и наркотрафикант за правосъдието у нас, изгряваща звезда сред уличните бойци в Лондон. Това е Тихомир Георгиев, известен в подземния свят с прозвището "дежурният прокурорски свидетел".

От полезрението на службите Тишо Боксьора изчезва миналата година, издирван е с месеци, докато лицето му не се появява на боксов плакат в крайните квартали на Лондон.

За Боксьора има две европейски заповеди за арест. Докато го търсят под дърво и камък заради убийство и наркотрафик, той се подвизава в Лондон, живее и работи в боксова зала. Задържан е на 20 януари и в момента се намира в ареста на централната лондонска полиция.

Една от последните публични изяви на Тишо Боксьора у нас са не на уличните боеве, а в съдебната зала, когато даде показания - първо срещу Големия Маргин, а по-късно и срещу Златомир Иванов - Баретата. Боксьора го обяви за наркобос и поръчител на убийства, но година по-късно се отметна от думите си.

Близките на Тишо Боксьора твърдят, че той е бил притискан да даде показания по някои от най-тежките дела за разпространение на наркотици и се страхуват, че ако се върне в България, може да загуби живота си.

БГНЕС припомня, че в събота 21 януари в британския вестник "Сън" се появи информация, че брутално жесток български гангстер, познат с навиците си да реже ушите и пръстите на жертвите си, е бил арестуван във Великобритания. 43-годишният Тихомир Георгиев, подозиран в убийство, е в списъка с най-издирваните престъпници на Интерпол, след като избяга от процес в България, пише вестникът и допълва: Полицаи от Отдела за екстрадиция на Скотланд Ярд обаче успяха да открият Георгиев в боксов салон и да го арестуват след сигнал на английския вестник. "Сън" описва Георгиев като един от най-издирваните престъпници в света, а в момента на нахлуването на полицаите все още е бил с къси гащета и боксови ленти. Бруталният гангстер, подозиран в няколко убийства, е в списъка с "най-търсените" на Интерпол, след като избяга от процес в България, докато бе пуснат в гаранция. Георгиев има репутацията на човек, който реже ушите и пръстите на враговете си. Той е бивш довереник на Златомир Иванов - Златко Баретата. Именно той е бил част от банда гангстери, оперираща в София през 2010 година. Георгиев се опита да избегне обвинения, свидетелствайки срещу Златко Баретата и призна как е убивал противникови наркодилъри за шефа си.

В Лондон той е живял трудно в продължение на месеци, преди собственикът на боксов салон в Бермондси да го съжали и да го вземе под крилото си. Без да знае за миналото на Георгиев, Джон Рууни - младши, му дал стая за спане и му е позволил да тренира и да се боксира с останалите посетители на салона. "Той бе бездомен и ме помоли да се изкъпе вкъщи. Това се случи през ноември. Жена ми е българка и просто му помогнахме. Не знаех кой, не ни каза, че е издирван. Не приличаше на такъв", сподели слисаният Рууни, дал подслон на бандита.