/ IStock
Търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз продължават в Брюксел с един ден до крайния срок, определен от двете страни.

ЕС забранява отделни двустранни споразумения с Великобритания при Брекзит без сделка

Лидерите на двете страни в преговорите Брюксел-Лондон предупредиха, че е малко вероятно да постигнат търговско споразумение за отношенията след Брекзит до неделя, съобщава Би Би Си.

В петък Борис Джонсън председателства направената "равносметка" за готовността на Великобритания за сценарий без сделка. Междувременно британското военно министерство заяви, че четири патрулни катера на Кралския флот са готови да защитят риболовните води на Обединеното кралство.

Крайният срок неделя беше определен от Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като двамата се срещнаха в Брюксел в сряда, след като след месеци преговори двете страни не успяха да постигнат споразумение.

Джонсън заяви, че ЕС трябва да направи "голяма промяна" по отношение на основните проблеми, свързани с риболовните права и правилата за бизнес конкуренция, докато Фон дер Лайен заяви, че липса на сделка е най-вероятният край на "трудните" преговори.

Борис Джонсън: Условията, които предлага ЕС са неприемливи

ЕС отхвърли искането на Джонсън да заобиколи Европейската комисия и да говори директно с френския президент Еманюел Макрон и германската Ангела Меркел по нерешените въпроси.

Според представители на ЕС на британския премиер е било казано, че дискусиите могат да се провеждат само чрез главния преговарящ на блока Мишел Барние.

В случай че не бъде договорена сделка за търговските отношения след Брекзит, след 31 декември ЕС и Великобритания могат взаимно да въведат мита за вноса на стоките си.
БГНЕС