Лондон остава без метро заради стачка
Лондон остава без метро заради стачка / Снимки: Thinkstock/Getty Images

Най-голямата от повече от 10 г. стачка ще обхване довечера лондонското метро, след като преговорите между шефове и профсъюзи се ожесточиха. Около 20 000 работници ще напуснат работните си места в 18.30 ч. местно време и ще оставят подземната железница без движение до петък сутринта.

Това вероятно ще предизвика хаос и задръствания в наземния транспорт на британската столица. До стачката се стигна, след като във вторник се провалиха разговорите в помирителната служба по условията, при които служителите на метрополитена биха се съгласили да изпълняват допълнителни задължения, планирани да започнат от средата на септември. Шефът на лондонското метро обвини профсъюзите, че не действат "честно и обосновано" при положение, че имаше предложение за увеличаване на заплатите на работниците, докато шефовете в транспорта бяха нарочени за "глупави игри на авантюризъм".

Влаковете ще започнат да спират днес в 17.00 ч., като всичките 11 линии няма да работят през целия утрешен ден. Очаква се днес метрото да бъде изключително натоварено в периода 16.00-18.00 ч., тъй като хората ще се опитат да се приберат вкъщи преди започването на 24-часовата стачка, обявена да започне официално в 18.30 ч.

Действията на работещите в метрото съвпадат с 48 спиране на работа във First Great Western, което ще се отрази на влаковете от и до Лондон Падингтън, съобщи в. "Индипендънт".

Участниците и в двете стачки ще се съберат на митинг в Падингтън преди началото на стачките.

Източник: БГНЕС