/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей обмисля среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 този месец в Япония в опит за затопляне на отношенията преди идването на власт във Великобритания на нов министър-председател, информират британските вестници "Таймс" и "Гардиън".

Великобритания: В крайна сметка Путин е отговорен за нападението с "Новичок"

Отношенията между Лондон и Москва достигнаха най-ниската си точка от Студената война насам след отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри през май 2018 г. с нервнопаралитичния токсин "Новичок". Мей обвини Русия, която отрече да е замесена по какъвто и да било начин. САЩ и европейските съюзници на Лондон се присъединиха към позицията на Мей и изгониха  от рекорден брой руски дипломати. В отговор Русия взе подобни мерки срещу западни дипломати, припомня Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

В. "Таймс" отбеляза, че среща с президента Путин ще се състои единствено ако има воля за осъществяването й. Предишната среща на Мей с Путин беше на форума на високо равнище на Г-20 в Аржентина през ноември м.г., когато руският държавен глава разговаря с нея неофициално.

Срещата на лидерите от Г-20 в японския град Осака на 28 и 29 юни ще бъде последният форум на световни ръководители, в който Мей ще участва като министър-председател. Тя подаде оставка на 7 юни и през юли напуска поста.
БТА