Учени установиха, че липсата на витамин D повишава риска от тежка форма на COVID-19
Учени установиха, че липсата на витамин D повишава риска от тежка форма на COVID-19 / IStock
Британски лекари са установили, че липсата на витамин D може да причини развитието на тежка форма на COVID-19 в човешкото тяло, пише вестник “Експрес“.

Група учени от няколко изследователски центъра във Великобритания сравниха географската ширина с тежестта на хода на коронавируса в популацията. Оказа се, че в региони, където сезонният дефицит на витамин D е често срещан, по-често се регистрират случаи на тежка инфекция.

„Дефицитът на витамин D е доминиращият рисков фактор за тежка коронавирусна болест“, каза д-р Гарет Дейвис.

Кантарджиев: Пийте витамин Д, тест за COVID-19 - от 4-ия ден на контакта

По-късно изследователите потвърдиха своята теория в лабораторни условия. Те стигнаха до заключението, че витамин D е в състояние да блокира разграждането на протеиновите структури в тялото, които предотвратяват цитокиновите бури.

„Вирусът е насочен към протеинов скок на повърхността на клетките, наречен ACE2, който е част от системата ренин-ангиотензин (RAS)“, обясни ученият.

Според него изчерпването на тези протеини поради липсата на необходимите вещества води до неконтролирано възпаление на тъканите и органите.

Експертите възнамеряват да продължат своите наблюдения през цялата година, за да потвърдят окончателно връзката на тези фактори, каза Дейвис.