Лингвисти ще издирват кой е поръчал Немцов
Лингвисти ще издирват кой е поръчал Немцов / снимка: БГНЕС

Следственият комитет на Руската федерация ще се обърне към услугите на езиковеди, които да изследват записани текстови съобщения "продукти на речева дейност" на опоненти на Борис Немцов.

Има ли гаранция, че няма да убият и Путин?

Те ще търсят отговор на ключовия въпрос на следствието: дали тези текстове съдържат заплахи за убийство или за причиняване на телесни увреждания, пише в. "Комерсант".

Според източник на изданието, запознат с разследването, сътрудници на Следствения комитет са проверили текстове от "твърде обширна" преписка на Немцов и открили подозрителни според тях писма.

Обвиняем: Немцов е убит заради критики срещу исляма

Преки заплахи към опозиционния политик не са открити, но според изказвания на някои кореспонденти по адрес на Немцов понякога те са носили излишно емоционален характер и "далеч са надхвърляли рамките на приличието".

Приятелката на Немцов получила смъртни заплахи

Според източника на вестника, както е показала електронната преписка, не само воинстващи ислямисти може да са желали смъртта на Борис Немцов, а и негови познати - на първо място хора, които са били възмутени от преминаването на бившия вицепремиер в опозиция.

Следствието разглежда няколко версии за престъплението, включително за поръчково убийство, като една от тях е свързана с ислямско-екстремистка следа. Има сведения, че Немцов е бил заплашван във връзка с неговата позиция за разстрела на журналисти от френския вестник "Шарли ебдо".

Източник: БГНЕС