Обвиняем: Немцов е убит заради критики срещу исляма
Обвиняем: Немцов е убит заради критики срещу исляма / БГНЕС

Бившият заместник-командир на чеченския батальон "Север" от вътрешните войски към руското МВР Заур Дадаев, арестуван наред с други заподозрени в убийството на руския опозиционер Борис Немцов на 27 февруари в Москва, фактически пое вината като организатор на престъплението. Според него убийството е извършено заради многократни изявления на този политик срещу мюсюлманите и тяхната религия, предаде Росбалт.

При обявяването на постановлението за ареста му вчера съдът информира, че Дадаев е признал вината си пред следствието. В съда той не коментира въпроса за вината си, а само поиска справедлив процес според закона. Другият обвиняем Анзор Губашев заяви, че е невинен.

Според източник на Росбалт в органите на реда Дадаев заявил, че през януари т. г. научил за правени неведнъж от Борис Немцов изказвания срещу мюсюлманите, живеещи в Русия, срещу пророка Мохамед и самия ислям. Като силно вярващ човек Заур не успял да изтърпи това.

"Фактически Дадаев призна, че е организатор на престъплението", заяви източникът на Росбалт. „Затова няма смисъл да чакаме някакви шумни изобличения или задържания в рамките на това разследване".

Дадаев е дълбоко вярващ мюсюлманин, който е бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", каза вчера президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров.

Съратникът на Немцов от ръководството на опозиционната партия РПР-ПАРНАС Иля Яшин заяви чрез Фейсбук, че не вярва опозиционерът да е убит заради критика на исляма, информира електронният в. "Газета".

"Немцов никога не е казал лоша дума за исляма. Той бе човек абсолютно толерантен в религиозен план. Естествено той критикуваше терористите, разстреляли редакцията на "Шарли ебдо" в Париж. Голям брой публични персони обаче ги критикуваха далеч по-сурово и на по-висок глас. Немцов критикуваше убийците, но никога не е казал лоша дума за исляма. Тъй че версията, според която уж именно Немцов е дразнел най-силно радикалните ислямисти в Русия, не издържа никаква критика", твърди Яшин.

Източник: БТА