/ БТА
Лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Сайед Хасан Насралла заяви, че бойците му вече атакуват израелски гранични постове с нови оръжия, като в събота те са изстреляли ракета с тежка бойна глава, предаде Асошиейтед прес. 

Военният министър на Израел се закани: Може да извършим и в Бейрут това, което сега правим в Газа

Освен това Насралла разкритикува позицията на САЩ по отношение на конфликта в ивицата Газа. Той заяви, че те са единствената страна, която може да спре офанзивата на Израел в палестинския анклав, но не го прави. "Страната, която може да спре тази агресия, е страната, която управлява тази агресия. Това е Америка", каза Насралла по адрес на САЩ, които са основен поддръжник на Израел. Лидерът на "Хизбула" предупреди, че нападенията срещу американските войски в Сирия и Ирак ще продължат, докато войната в Газа не приключи. По данни на Вашингтон от началото на сраженията в палестинския анклав досега американските военни части в Сирия и Ирак са били атакувани с над 40 ракети и дронове камикадзе, отбелязва АП.

Насралла направи изявлението си в момент, в който ситуацията по южната граница на Ливан продължава да ескалира. В петък "Хизбула" атакува Северен Израел с три дрона, след като при израелски удар в Централна Сирия бяха убити седем бойци на шиитската групировка. Ден по-рано дрон удари израелския град Ейлат на брега на Червено море. "Хизбула" не пое отговорност за атаката, но Насралла я нарече "голямо постижение".

Представители на "Хизбула" твърдят, че атакувайки израелските постове по границата, три израелски армейски дивизии остават заети, докато израелските войски навлизат в Газа.

Шиитската групировка заяви, че днес е атакувала най-малко три израелски гранични поста, както и пехотна част на израелската армия в района. По думите на Насралла бойците от "Хизбула" са изстреляли и една ракета "Бурхан". Той отбеляза, че ракетата може да носи бойна глава с тегло между 300 и 500 килограма. "Можете да си представите какво се случва, когато половин тон експлозиви падне върху израелски постове", посочи Насралла.

По-рано през деня израелският министър на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди "Хизбула" да не ескалира боевете по ливанско-израелската граница.