Лидерът на Ал Кайда в Ирак бе арестуван
Лидерът на Ал Кайда в Ирак бе арестуван / снимкa: БГНЕС

Абу Омар ал Багдади, лидерът на Ал Кайда в Ирак, е арестуван в Багдад, съобщи говорителят на иракското министерство на отбраната генерал Касем Ата, цитиран от Франс прес. Багдади бил задържан, докато пътувал в колата си в района на кръстовището Русафа, на източния бряг на река Тигър.

      

Багдади е много тайнствена личност и досега никой не е виждал негова снимка. Иракските власти обещават, че след като го разпитат, ще го покажат по телевизията. Терористичната мрежа на Осама бин Ладен представя Багдади като командир на вярващите от самопровъзгласилия се през октомври 2006 г. халифат, наречен Ислямска държава в Ирак. Това е съюз на сунитски групи, контролирани от иракския клон на Ал Кайда. До този момент Багдади беше неуловим до такава степен, че някои подлагаха на съмнение съществуването му. Няколко пъти медиите съобщаваха за неговото арестуване или за неговата смърт.

 

За американското командване в Ирак Багдади е само фиктивен лидер начело на виртуална организация, създадена с пропагандна цел, за да прикрие доминиращата роля на чужди джихадисти върху иракския клон на Ал Кайда, отбелязва Франс прес. През май 2007 г. иракските власти обявиха, че Багдади е убит, припомня Франс прес. После американската армия уточни, че убитият е министърът на информацията на Ислямската държава в Ирак - Абдел Атиф ал Джубури. Два месеца по-късно тогавашният говорител на американските сили в Ирак Кевин Бергнър научил от затворник, член на Ал Кайда в Ирак, че Ислямската държава в Ирак е измислица. Тя целяла да прикрие чуждото ръководство на Ал Кайда в Ирак. По това време стана ясно също, че в аудиопосланията на Багдади гласът, който се чува, е на иракския актьор Абдала ан Наима.