Либия изрази съжаление за кампанията по СПИН делото
Либия изрази съжаление за кампанията по СПИН делото / netinfo

Либийският Върховен народен комитет за връзки и международно сътрудничество изрази съжаление за кампанията на европейските страни в полза на обвинените по случая с либийските деца, като пренебрегва трагедията на невинните деца, инжектирани с HIV вируса. Това съобщи либийската агенция "Джана".

Върховният народен комитет за връзки и международно сътрудничество подчертава, че престъплението да се инжектират стотици либийски деца с HIV вируса се счита за по-опасно, отколкото което и да е било друго подобно престъпление, защото то е престъпление, водещо до ежедневни страдания.

Комитетът изрази съжаление за кампаниите в медиите и политическия натиск, оказван от едната страна за сметка на другата, пострадалата страна. Комитетът се обърна към Четвъртата сесия на Съвета за човешките права, която се провежда в Женева, като заяви: „Жалко е, че европейските страни водят кампания в полза на обвинените и пренебрегват хуманитарната трагедия на невинните деца и техните злочести семейства”.

Комитетът наблегна, че тези семейства почти ежедневно стават свидетели на смъртта на едно или повече деца, и даде ясно да се разбере, че това престъпление, извършено срещу повече от 400 деца и техните семейства, се счита за ужасно престъпление срещу невинни деца. Комитетът се позова в този контекст на поведението на Джамахирията по отношение на случая. Той повтори за пореден път, че Джамахирията е осигурила открит и справедлив процес за българските медицински сестри и палестинския лекар, съобщава още либийската агенция „Джана”.