Либийски сили, верни на Преходния национален съвет, щурмуват центъра на Сирт
Либийски сили, верни на Преходния национален съвет, щурмуват центъра на Сирт / снимки: Reuters, архив

Либийски сили, верни на Преходния национален съвет, започнаха решаващ щурм в централните квартали на Сирт, родния град на сваления от власт лидер Муамар Кадафи, съобщи телевизия Ал Джазира, цитирана от ДПА и ИТАР-ТАСС. Командир от силите на ПНС заяви пред телевизията, че градът ще бъде превзет до края деня. Той каза, че настъпващите отряди на западния фронт са се приближили на 1 км от центъра на града.

Офанзивата е насочена срещу предани на Кадафи сили, барикадирали се в крайбрежния град. Според командири, водещи офанзивата, висши служители от бившия режим, както и синът на Кадафи - Мутасим, се укриват в Сирт.

Хиляди бойци на ПНС и сто танка са се разположили в района на Бани Уалид, на 170 км югоизточно от Триполи, предава БТА. Командирът на бригадата Муса Али Юнис съобщи, че либийските власти се опитват да убедят привържениците на Кадафи да свалят оръжието. Юнис каза, че щурмът срещу Бани Уалид ще започне веднага след приключване на операцията в Сирт, тъй като на войските на ПНС не достигат тежки оръжия за сломяване на съпротивата.

Според източници от ПНС в Бани Уалид може би се намират Кадафи и синът му Сейф ал Ислам, който вероятно ръководи отбраната на града.

Междувременно еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева призова за хуманитарна защита на цивилното население в либийския град Сирт. Това съобщи Европейската комисия. Комисарят призовава за спазване на международното хуманитарно право, както и за осигуряване на възможност хората да напуснат дълго окупирания район. В съобщението се отбелязва, че реакцията на Георгиева е в резултат на данните, получени от пратеници на ЕК на място, според които ситуацията там е отчайваща.

Положението е критично и макар постоянно хора да напускат града, допускаме, че хиляди са лишени от възможността да се изтеглят, заявява комисарят. Тя призовава хора да не бъдат използвани за жив щит при боевете за контрол над града. Комисията отбелязва, че хуманитарната общност е осигурила помощ за Сирт, която се очаква да бъде доставена веднага щом може да бъде приета. Досега единствено представители на Червения кръст се успели да влязат в Сирт и са съобщили, че там липсват вода, храна, лекарства и горива. ЕК е предвидила три милиона евро за града, които ще бъдат осигурени, веднага щом могат да послужат на място. Средствата ще бъдат насочени за осигуряване на полева медицинска помощ.

От началото на конфликта в Либия ЕС предостави 154 милиона евро, от които 80,5 милиона евро са били осигурени от ЕК, се отбелязва в съобщението.

Либийски сили верни на Преходния национален съвет щурмуват центъра на Сирт
netinfo