Латвийският премиер предлага министерски пост на опозицията
Латвийският премиер предлага министерски пост на опозицията / Reuters

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис е предложил да сключи споразумение за сътрудничество с партията на рускоезичното малцинство "Център на хармонията", за да разшири базата на подкрепа за правителството след убедителната си победа в изборите в събота, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

По силата на сделката "Център на хармонията", която остана на второ място в изборната надпревара, ще получи един министерски пост, съобщиха от канцеларията на премиера.

Домбровскис обяви, че вече се е договорил с досегашните си партньори от блок "Единство" да се опита да сформира правителство на мнозинството, което ще разполага с 63 мандата в 100-местния Сейм /парламента/. Премиерът възнамерява да продължи курса на строги икономии, наложен от Международния валутен фонд и Европейския съюз в замяна на спасителния план, който предотврати банкрута на Латвия през 2008 г., пише БТА.

Междувременно лидерът на "Център на хармонията" и кмет на Рига Нилс Ушаковс, заяви днес пред журналисти, че неговата партия ще подкрепи управляващите в "предстоящата трудна работа, понеже всички ние седим в една лодка".