/ БГНЕС
Арменският протестен лидер Никол Пашинян призова привържениците си да започнат гражданско неподчинение в цялата страна, след като парламентът отхвърли кандидатурата му за премиерския пост, съобщи Ройтерс.

Пашинян се обърна към десетки хиляди привърженици, събрали се на площад в арменската столица, с призив в сряда да започнат обща стачка и да блокират пътища, железопътни гари и летища. Той определи 7.00 ч. сутринта за начален час на блокадата.

Той каза, че протестът ще бъде мирен, призова полицаите да свалят щитовете си и да се присъединят към неговото движение.
 

БГНЕС


Във вторник вечерта стана известно, че депутатите от управляващата партия в Армения отхвърлят избора на опозиционния лидер Никол Пашинян за премиер.

Най-малко 20 000 привърженици на опозиционния лидер се събраха тази вечер в центъра на арменската столица Ереван, като предупредиха законодателите в парламента за сериозни безредици, ако не го изберат за премиер.
 

БГНЕС


Скандиращи "Пашинян е премиер!", привържениците се събраха на централния площад, където наблюдаваха на живо парламентарната сесия на гигантски екран.

По-рано днес Пашинян заяви, че ако бъде избран, ще започне преговори с Европейския съзю (ЕС) за премахване на визите. Това каза той на извънредно заседание на парламента. "Ние ще задълбочим отношенията си с ЕС и ще направим всичко да бъдат премахнати визовите изисквания. Надяваме се да започнем преговорите в близко бъдеще", допълни кандидат-премиерът.
 

БГНЕС

БГНЕС