Борис Джонсън
Борис Джонсън / БТА
Британският министър-председател Борис Джонсън се озова под огъня на критиките след появата на видео, в което неговите водещи съветници се смеят и шегуват, докато се чудят как да обяснят на обществеността организирането на коледно парти на Даунинг стрийт през 2020 г. По това време събиранията на хора бяха забранени заради COVID-19, предадоха световните агенции.

Видеото, с което се е сдобила телевизия Ай Ти Ви, показва Алегра Стратън, тогавашното пресаташе на премиера, съветника на Джонсън - Ед Олдфийлд, както и друг сътрудник на премиера. От видеото става ясно, че тримата се шегуват относно предполагаемо тържество, за което се твърди, че се е състояло през декември миналата година. Шегите били направени по време на подготовката на пресконференция на 22 декември миналата година.

Полиция влезе в британския парламент по сигнал за наркотици

Джонсън и негови министри не веднъж казаха, че никакви правила не са били нарушавани през втората половина на 2020 г. при организирането на събирания. Но в. "Мирър" спомена, че ставало дума за събиране, на което имало около 40-50 души и на което имало и вино.

Сега според появилите се кадри Стратън репетира как би отговорила на неудобни въпроси, зададени й евентуално на дневен брифинг относно партито, за което се предполага, че било в нарушение на правилата. Тя се шегува, че ще каже, че е ставало дума за делово събиране без социална дистанция, а после споменава иронично, че на въпросното събиране имало и сирене и вино.

През декември 2020 г. в страната имаше стриктни рестрикции заради пандемичната криза и събиранията на над двама души бяха забранени.

Даунинг стрийт реагира на разкритията, като подчерта, че тържество по Коледа миналата година не е имало и здравните правила винаги са се спазвали.

Борис Джонсън обмисля бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин


Но във връзка с кадрите лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър осъди правителството за това "срамно" поведение. "Хората в цялата страна спазваха указанията, дори когато бяха разделени от близките си. Те имат право да очакват, че правителството ще прави същото", написа Стармър в Туитър.

"Да лъжеш и да се шегуваш с това, че лъжеш, е срамно. Имаме премиер, който се дистанцира от истината", отсече Стармър.

Лидерът на Шотландската национална партия Йън Блекфърд посочи, че премиерът вече не заслужава доверие и поиска оставката му. "Правителството нарушава собствените си правила за ковид и после се шегува с това във видео", подчерта Блекфърд в предаване на телевизия Ес Ти Ви нюз.

"Това наистина е неприемливо и трябва да кажа, за жалост, че заради това си поведение, той трябва да си отиде и би трябвало да го направи сега", добави Блекфърд, визирайки Джонсън.
БТА