Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън обмисля дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин догодина в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в Китай, съобщи днес лондонският "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Според вестника в правителството тече "активна дискусия", а външният министър Лиз Тръс изглежда е съгласна за бойкота. Един от обсъжданите варианти е нито един член на правителството да не присъства на игрите, като страната бъде представлявана само от посланика си в Пекин.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че Белият дом обмисля дали да бойкотира пекинската олимпиада.

Отпускат средства за участието на биатлонистите ни на Зимната Олимпиада в Пекин

Поради опасения за сигурността на изтъкнатата китайска тенисистка Пън Шуай Международният олимпийски комитет може да бъде принуден да заеме твърда позиция срещу домакините на следващите Зимни олимпийски игри. Това заяви за Ройтерс високопоставеният член на МОК Дик Паунд, който отбеляза, че едва ли игрите през февруари догодина ще бъдат отменени, но не изключи това да се случи.

Бившата номер едно в света по тенис на двойки Пън Шуай не се е появявала публично, откак на 2 ноември написа в социална мрежа, че бившият вицепремиер Чжан Гаоли я е изнасилил в дома си в град Тянцзин преди три години. След това постът ѝ в социалната мрежа бе изтрит от китайските власти.

От външното министерство в Пекин обявиха, че въпросът с тенисистката "не е дипломатически" и ведомството не знае нищо по случая. А един виден китайски журналист каза днес, че Пън е "на свобода" в своя дом и "скоро ще се появи публично".
 
БТА