Кристин Лагард е призната за виновна в небрежност по аферата Тапи
Кристин Лагард е призната за виновна в небрежност по аферата Тапи / Guliver/Getty Images

Френският Съд на републиката призна днес управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард за виновна в небрежност при изпълнението на служебните й задължения като френски финансов министър, предаде Франс прес.

Кристин Лагард ще бъде съдена заради аферата „Тапи"

Трибуналът обаче не наложи наказание на 60-годишната Лагард и няма да й отваря криминално досие. Тя бе министър на финансите в правителството на Никола Саркози, когато одобри извънсъдебно споразумение, слагащо край на продължителен спор между магната Бернар Тапи и френската държава. Решението да се приеме арбитраж по делото струваше на френските данъкоплатци над 400 милиона евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение.

Френски прокурор призова за дело срещу Кристин Лагард

Непосредствено след обявяването на решението, адвокатът на Лагард заяви, че екипът му ще обжалва. Казусът създава опасност от нова криза в управлението на МВФ, след като предшественикът на Лагард Доминик Строс-Кан подаде оставка през 2011 г. заради секс скандал.

Съдът на републиката е специален трибунал, създаден през 1993 година, за да съди министри за престъпления, извършени през мандата им.

Източник: БТА