Кремъл: Западни медии готвят атака срещу Путин
Кремъл: Западни медии готвят атака срещу Путин / БГНЕС, архив

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини чуждестранни тайни служби и чужди медии, че се опитват да повлияят на парламентарните избори в Русия, които трябва да са през септември, като дискредитират руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

"От наша гледна точка, някои НПО, специални служби на чужди страни и отделни медии са се включили в предизборната кампания в нашата страна още преди началото на тази кампания. Забележителното е, че всички изброени не намаляват оборотите, продължават активно да се опитват да влияят на нашата страна, да разклащат обстановката", заяви Песков, цитиран от Интерфакс, като предупреди, че целта е да бъде дискредитиран президентът Владимир Путин.

Путин и западноевропейски лидери подкрепиха пътната карта за мир в Сирия

Парламентарните избори в Русия са насрочени за 18 септември тази година.
В края на миналия месец Путин заяви, че "чуждестранни врагове" се опитват да саботират изборите и нареди на Федералната служба за сигурност да е по- бдителна, припомня АФП.

"Западни медии в близките дни се готвят да осъществят информационна атака срещу президента Путин", добави Песков. По думите му в Кремъл получили "списъци с въпроси от организация, наричаща се "международен консорциум за журналистически разследвания", в която може би участват не само журналисти, но и представители на спецслужбите".

Московският план Х срещу разкъсване на Сирия

"Съдейки по въпросите, безусловно ще има твърдение, че Путин по един или друг начин е свързан или има някакви интереси в компании", каза Песков.

"Те се канят в близките дни да публикуват в Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария, Русия и няколко други страни поредните опуси, които ние смятаме за очевидна поръчка. Става дума не за някакво обективно разследване, а за информационна атака", добави той.

Песков се закани, че Кремъл ще задейства всички възможни юридически механизми "в защита на честта и достойнството на Владимир Путин в случай на поява в чуждестранни медии на клеветнически публикации".

Източник: БТА