Кремъл разглежда всички държави, които санкционират Русия, като "фактически неприятелски", съобщи CNN.  

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руското правителство ще счита всички страни, които налагат санкции на страната, като „де факто неприятелски“.

В конферентен разговор с репортери Песков каза: „Съдейки по мерките, които много държави предприемат срещу нас, сега всички те са де факто недружелюбни. Независимо дали са в списъка или не.

„В този случай списъкът е второстепенен. Но отговорът на тези недружелюбни, враждебни действия трябва да се анализира, никой няма да се простреля в крака, за да навреди на някого. Правим каквото трябва, каквото ни е удобно и го правим с трезва глава."

Руското правителство миналата година публикува списък с "недружелюбни" страни. Според руските държавни информационни агенции първоначално в списъка има две държави - САЩ и Чехия. 

Новината идва, в момент, в който редица страни по света налагат нови санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. 

Европейският съюз, Съединените щати, Обединеното кралство, Япония, Швейцария, Австралия и Тайван наложиха на Москва нови забрани през уикенда, осъждайки военното нахлуване в украинската столица Киев.

Европейският съюз наложи строги санкции на Русия, а българските власти заявиха, че се присъединяват към мярката. 

На 28 февруари Съветът на ЕС одобри:
  • забрана на трансакциите с Руската централна банка
  • пакет за подкрепа в размер на 500 милиона евро за финансиране на оборудване и консумативи за украинските въоръжени сили
  • забрана за прелитане над въздушното пространство на ЕС и достъп на всякакъв вид руски превозвачи до летища на ЕС
  • нови санкции срещу лица и образувания
На 25 февруари 2022 г. ЕС взе решение за замразяване на активите на Владимир Путин, президент на Руската федерация, и Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация.

На 23 февруари 2022 г. Съветът постигна съгласие по първи пакет от санкции в отговор на признаването от Русия на неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област в Украйна като независими образувания.