Русия може да се справи със западните санкции, наложени заради инвазията ѝ в съседна Украйна, стана ясно от изявление, докато президентът Владимир Путин провеждаше среща с официални лица, за да обсъди икономическите сътресения, причинени от петдневната война.

"Западните санкции срещу Русия са тежки, но страната ни разполага с необходимия потенциал да компенсира щетите", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че "Путин ще работи по икономически въпроси" и ще се срещне с ключови министри.

В Беларус започнаха преговорите между Русия и Украйна (ВИДЕО)

"Икономическата реалност значително се промени, нека го кажем така", каза той и добави, че Русия е предприела стъпки, за да се подготви за това. "От доста дълго време Русия системно се подготвя за възможни санкции, включително и за най-тежките, пред които сме изправени в момента", каза той.

Суровото финансово наказание, наложено от Запада, доведе до рязък спад на рублата, като в обедната търговия руската валута поевтиня с 20% спрямо долара.

Руската централна банка увеличи повече от два пъти основния си лихвен процент до 20 %, за да се опита да я подкрепи. Междувременно московската фондова борса остана затворена за деня.

Русия обяви, че иска да постигне споразумение с Украйна

Санкциите, насочени към руския финансов сектор, имат за цел да променят плановете на Кремъл, но разположените на място около 100 000 руски войници, за които се смята, че са в Украйна, продължиха да настъпват от север, изток и юг.

БГНЕС