На петият ден от началото на военните действия, в Беларус текат първите преговори между делегациите на Русия и Украйна. "Преговорите с Русия продължават", каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, съобщи Ройтерс. Мястото на срещата е в Гомелска област.

Около 17:30 българско време е започнал и третия кръг от разговори който вероятно ще бъде и последен. В преговорите, които продължават вече почти пет часа са били направени два пробива, съобщи за РИА Новости източник от дипломатическите кръгове.

Разговорите започнаха малко преди 13 часа българско време. Преди това официалните представители от президентството на Украйна обявиха, че настояват за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили от тяхната територия. От своя страна руската делегация коментира, че тяхната цел и желание е да бъде постигнато споразумение, което да "удовлетворява" и двете страни в конфликта.

Представители на делегацията от Украйна кацат в Беларус за преговорите
БГНЕС

Делегацията на Украйна пристига в Беларус

В началото на срещата министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей заяви пред руските и украинските преговарящи, че двете делегации може да се чувстват в безопасност и че всичките им искания ще бъдат изпълнени.

Русия обяви, че иска да постигне споразумение с Украйна


Малко по-рано бе съобщено, че украинската делегация пристигна в района на украинско-белоруската граница, за да участва в разговори с представители на Руската федерация. Това съобщи в Туитър Министерството на отбраната на Украйна.
 

преговори
МВнР на Русия


Преговорите целят постигането на незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили, се казва в изявление на украинското президентство. В състава на делегацията са включени министърът на отбраната Олексий Резников и президентският съветник Михайло Подоляк, се уточнява в изявлението.

"Доколкото всеки час от продължението на конфликта означава загинали украински граждани, украински войници, ние безусловно сме заинтересовани да постигнем някакви договорености възможно най-бързо. Тези договорености безусловно трябва да бъдат в интерес и на двете страни", заяви преди началото на преговорите помощникът на руския президент и бивш министър на културата Владимир Медински. Той е част от преговарящата делегация.

По-рано в понеделник Беларус съобщи, че е подготвила място за провеждане на преговори между украинската и руската делегации, докато действията на Москва в западната ѝ съседка продължава вече пети ден.

Украйна се съгласи да изпрати дипломати на място близо до украинско-белоруската граница, въпреки съобщенията, че президентът на страната Александър Лукашенко е готов да изпрати войски, които да се присъединят към инвазията.

Руската рубла се срина с почти 30% след последните санкции

"Мястото за провеждане на преговорите между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегациите", съобщи беларуското външно министерство в социалните мрежи, като публикува снимка на дълга маса с руски и украински знамена.

Украйна обеща да не отстъпва на срещата, а президентът ѝ Владимир Зеленски заяви, че не очаква разговорите да доведат до някакви резултати.

Войната в Украйна: Взривове ехтят в Киев и Харков

"Както винаги, не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат", каза той.

БТА