Жилищна сграда е била ударена от снаряд тази нощ, според украинските власти
Руски военни са нанесли удари върху два жилищни квартала в Харковска област, съобщи украинската агенция Укринформ. По предварителни данни са загинали трима души, 14 са ранени с различна тежест. Пострадалите са откарани в болница.

"Бяха ударени две жилищни зони зони - Рогант и Алексеевка. Знаем за 3 загинали и 14 ранени", съобщи пред медията Наталия Попова, която е доброволец.


   


Местните власти твърдят, че Харков е атакуван от реактивна артилерия.

Взривове в Харков ехтят от сутринта. Подобна бе в понеделник сутрин ситуацията и в украинската столица Киев, съобщи Държавната служба за специални комуникации, цитирана от Ройтерс. В 8 часа тази сутрин бе вдигнат и комендантският час, който бе в сила от 17 часа в събота. Това позволи хранителните магазини отново да отворят врати.

Беларус показа мястото, което очаква руснаците и украинците за преговори
 

Междувременно министерството на отбраната на Русия обяви, че армията им е установила контрол над района около Запорожката АЕЦ в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс.

Електроцентралата продължава да работи нормално, допълни ведомството. Украинската държавна ядреноенергийна компания "Енергоатом" отрече Русия да е установявала контрол над Запорожката АЕЦ.


Ето и резюме на случилото се в Украйна през нощта:
  • Въпреки, че руските войски се намират на около 30 км. от Киев, столицата остава под украински контрол
  • Tежки атаки в град Чернигов в Северна Украйна през нощта, където е уцелена жилищна сграда
  • Беларус е подготвила мястото, на което очаква да започнат преговорите между Русия и Украйна. Украинската делегация вече е стигнала границата, обвиха от кабинета на Зеленски
  • Военният министър на Русия за пръв път призна, че страната му е дала жертви в конфликта в Украйна
  • Референдум в Беларус одобри промени в Конституцията, които предвиждат възможност за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус

Следват подробностите:

Въпреки атаките, Киев остава в ръцете на Украйна. Сухопътните войски съобщиха, че е руски войски са се опитали да влязат в предградията на столицата през нощта, но са били отблъснати. Съобщава се за колона от унищожения военен конвой.

Зеленски към Джонсън: Следващите 24 часа ще са критично важни

УНИАН съобщи и че тази нощ ракета е уцелила жилищна сграда в центъра на Чернигов. Разразил се е пожар и пламъците са обхванали два етажа. Засега не е известно колко души са пострадали. Украинската агенция предаде, че по данни на  Държавната служба за специални комуникации в посока към Украйна летят изтребители от Беларус. Информацията не е потвърдена от други източници.

Международният съд потвърди, че Украйна е подала иск срещу Русия за планиране на геноцид

Командването на украинските сухопътни сили посочи във Facebook, че друг украински град - Житомир, е бил ударен от снаряди през нощта, предаде Ройтерс.
 

 
БТА