Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо "война", заяви премиерът
Свиквам извънреден МС по три точки. Първата е успешното извозване на 140 българи, чакаме свободен коридор от Киев. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в МС.

Обсъждаме ядрената заплаха, която Путин отправи вчера, заяви Кирил Петков, но подчерта, че не трябва да се пренебрегва.

Третото е оставката на министър Стефан Янев. "Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции. Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря", подчерта той.

Янев: Не очаквайте да подам оставка в тази геополитическа ситуация

"И тази нощ се обстрелваше българско мнозинство в Украйна. И тази нощ българи се криеха в Киев в мазетата, защото ги беше страх, че техните домове ще бъдат взривени", отсече министър-председателят.

"Българският интерес не е да сведем глава, защото "преклонена глава сабя не сече". Когато видим нещо, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес да мълчим. Българският интерес е като ползваме гласа на България - българското правителство да осъжда политики и действия дори на великите сили", посочи той.

Номинацията за нов военен министър се очаква следобед, когато ще се проведе извънредно заседание на МС.

"За пръв път в историята на ЕС сме толкова единни и говорим в един глас - ако всяка една държава в ЕС започне да прави външната си политика във Facebook, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява. България поема ангажиментите за собствената си сигурност в рамките на НАТО и ЕС", коментира премиерът. И уточни, че "коалицията е единна по въпроса с оставката" и колегите му подкрепят това решение.

Главната помощ, която България ще даде, е хуманитарна. Правителството работи съвместно с БЧК, за да изпрати в най-бърз порядък хуманитарна помощ. Военно-логистичната подкрепа ще бъде в рамките на европейската и натовската помощ към Украйна и ще бъде специфицирана.