/ БГНЕС
Кремъл заяви, че "непредвидимите" действия на Украйна представляват опасност за гражданското корабоплаване в Черно море и обвини Киев в "терористични атаки" в региона.

Русия вече обяви, че всички кораби, насочващи се към украинските пристанища в Черно море, могат да бъдат смятани за военни цели и флагът, под който плават, ще се приема за знак за участие на съответната държава в конфликта на страната на Украйна.

Москва каза, че не дава гаранции за сигурност на черноморския превоз, след като се оттегли от зърнената сделка в понеделник, когато изтече срокът на споразумението с посредничеството на ООН за безопасен превоз на зърно и основни хранителни продукти от украинските черноморски пристанища. Тогава Русия се оплака, че обещанията да се помогне на нейния собствен износ на хранителни продукти и торове по силата на паралелен меморандум не са били изпълнени, припомня Ройтерс.

Руският черноморски флот вече извърши учебни маневри за изстрелване на ракети по "надводни цели" и задържане на кораби, макар и посланикът на Москва във Вашингтон (Анатолий Антонов - бел. ред.) отрече съществуването на какъвто и да е план за атаки по граждански плавателни съдове. 

"Непредвидимите действия и, още повече, участието на режима в Киев в терористични актове определено създават потенциална заплаха в този регион", каза прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков.

По въпроса дали кораби с руски петрол и други стоки от черноморските пристанища на Русия са поставени под риск, или дали Русия ще промени маршрута на своите кораби в Черно море Песков заяви пред медиите, че решението ще бъде взето от съответните министерства.

"Сиутацията е анализирана и нашите агенции, отговорни за това, ще изготвят подходящи препоръки за минимизиране на опасността", добави говорителят на Кремъл.
Иво Тасев/БТА