/ iStock/Getty Images
Кремъл заяви, че ситуацията в Близкия изток се развива в тревожна посока, и призова всички страни да проявят сдържаност, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Русия поддържа контакти с всички страни в региона и подчерта, че Москва осъжда всяко действие, което води до смъртта на цивилни.

По-рано днес Израел съобщи, че редовни пехотни и бронетанкови части се присъединяват към сухопътните операции в Южен Ливан, засилвайки натиска върху проиранското шиитско движение "Хизбула". Израел също така се готви да отвърне на вчерашните ирански ракетни удари.

"Ситуацията се развива по най-тревожния сценарий", каза Песков. "Призоваваме всички страни към сдържаност на фона на това, което се случва. И, разбира се, осъждаме всички действия, които водят до смъртта на цивилни", добави той.

Запитан какво ще направи Москва след това и дали ще подкрепи Иран, в случай че Техеран влезе в пълномащабен конфликт с Израел, Песков отговори: "Имаме контакти с всички страни в този конфликт, продължаваме да ги поддържаме и призоваваме всички страни към сдържаност".

В понеделник Кремъл осъди убийството на лидера "Хизбула" Хасан Насралла, който загина при израелска въздушна атака миналата седмица, и заяви, че оценява риска от голяма война в Близкия изток като "изключително висок", припомня Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА